Axolotl

Axolotl Informatii interesante si curiozitati

Axolotl

Axolotl, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Nume stiintific: Ambystoma Mexicanum
  • Durata de viata: 10-15 ani în captivitate, 5-8 ani în sălbăticie
  • Unde traieste: Lacul Xochimilco și canalele din jurul orașului Mexico City, Mexic
  • Lungime: 23-30 cm
  • Inălțime: 10-15 cm
  • Greutate: 60-100 g
  • Viteza maximă: 15 km/h
  • Ce manâncă(Mâncarea principală): Viermi, crustacee, pești mici, insecte
  • Predatori: Pești carnivori, păsări de apă, șerpi, broaște

Nume și Istorie

Numele "axolotl" provine din cuvântul nahuatl "axolotl", care înseamnă "monstru de apă". Această denumire descrie perfect aspectul unic al axolotlului, cu corpul său lung și subțire, branhiile externe și membrele mici. Axolotl este cunoscut și sub numele de "peștele care merge".

Caracteristici

Axolotl are un corp lung și subțire, cu o capăt mare și o coadă lungă. Pielea sa este netedă și umedă, de obicei de culoare maro sau neagră, cu pete albe. Axolotl are branhii externe, care îi permit să respire sub apă. De asemenea, are membre mici, cu degete lungi și subțiri.

Habitat

Axolotl trăiește în lacuri și canale cu apă dulce, cu o temperatură scăzută. Preferă zonele cu vegetație bogată și substrat moale.

Obiceiuri și comportamente

Axolotl este un animal nocturn, activ în special noaptea. Se hrănește cu viermi, crustacee, pești mici și insecte. Axolotl este un animal solitar și nu se adună în grupuri.

Ciclu de viață / Împerechere

Axolotl ating maturitatea sexuală la aproximativ 1 an. Se împerechează în timpul primăverii, iar femela depune 100-300 de ouă. Ouăle eclozează după aproximativ 2 săptămâni, iar larvele se transformă în adulți după aproximativ 6 luni.

Dieta

Axolotl este un carnivor și se hrănește cu o varietate de animale mici. Mâncarea lor principală constă în viermi, crustacee, pești mici și insecte. Axolotl vânează noaptea, folosindu-și simțul olfactiv excelent pentru a găsi prada.

Comparație cu alte animale

Axolotl este similar cu alte salamandre, dar se distinge de acestea prin branhiile sale externe și prin faptul că nu își pierde coada la maturitate. Axolotl este, de asemenea, un animal neotenic, ceea ce înseamnă că își păstrează caracteristicile larvare la maturitate.

Conservare

Axolotl este o specie pe cale de dispariție din cauza pierderii habitatului, poluării și introducerii speciilor invazive. Există programe de conservare în captivitate care au ca scop salvarea speciei.

Stiati ca? despre Axolotli

Curiozitati educationale, haioase sau chiar bizare despre Axolotli pe care poate nu le stiati.
  • Cuvântul „axolotl” provine din limba Nahuatl a aztecilor și înseamnă „câine de apă”. Legătura sa mitologică este cu Xolotl, zeul focului, al fulgerului, al deformărilor și al morții.
  • Primii Axolotl de laborator au fost aduși la Jardin des Plantes din Paris în 1860. Mulți dintre Axolotli aflați în captivitate astăzi sunt descendenți ai acestor animale fondatoare.
  • Pe lângă faptul că poate să-și regenereze membrele, Axolotlul își poate reconstrui, de asemenea, fălcile, coloana vertebrală și chiar creierul, fără cicatrici.

Video-uri cu Axolotli

Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Axolotli?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Sau vezi alte animale cu litera A.
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale 30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei Curiozitati despre Lei