Crocodilul

Crocodilul Informatii interesante si curiozitati

Crocodilul

Crocodilul, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Nume stiintific: Crocodylus
  • Unde traieste: ape calzi, linistite, intunecoase
  • Durata de viata: 40 – 70 ani
  • Viteza maxima: 25-30 km/h
  • Inaltime: Intre 4-5.3 metri
  • Greutate: Intre 200-1000 Kg
  • Mancarea principala: Pesti, testoase, mamifere
  • Predatori: Omul

Origine

Una din cele mai de temut reptile de pe intreaga planeta, crocodilul este un animal stravechi, inca din epoca dinozaurilor, care si-a modificat foarte putin aspectul de-a lungul timpului. Acesta traieste in zona tropicelor in Asia, Africa, Australia, America de Nord si America de Sud.

Hrana

Fiind un mare carnivor, se hraneste cu animale vertebrate precum alte specii de reptile, mamifere (caprioare, zebre, bivoli, etc), pesti, chiar si rechini, dar si cu nevertebrate, cum sunt molustele si crustaceele.

Aspect/Caracteristici

Crocodilul este o reptila de mari dimensiuni cu piele solzoasa, impermeabila si foarte dura care il protejeaza de uscaciune si de eventuali predatori. Desi pare greoi din cauza marimii sale, forma aerodinamica a corpului ii permite sa avanseze cu repeziciune in apa si pe distante scurte, chiar si pe uscat.

Marimea crocodililor variaza foarte mult in functie de specie, astfel ca un exemplar dintr-o specie mare (crocodilul de apa sarata) atinge 5-6 metri in lungime cu o greutate de aproximativ 1200kg.

Comportament

Cand vine vremea sa manance, acestia stau la panda asteptand prada sa se apropie, apoi sar dintr-o miscare sa o insface. Fiind totusi pradatori cu sange rece, nu sunt foarte activi la vanat, putand sta perioade lungi fara hrana.

La cele mai calduroase ore din zi, ei stau tolaniti in soare pe malurile raurilor, sa isi incalzeasca trupurile imense, in special dupa o noapte de vanatoare.

Crocodilul este un animal foarte sociabil, care convietuieste in grupuri mari, mixte de adulti si tineri laolalta.

Reproducere

In perioada de imperechere, masculul devine foarte teritorial si isi protejeaza portiunea sa de pe malul apei de intrusi si rivali.

Dupa imperechere, in functie de specie, femela depune un aproximativ numar de oua, astfel ca: crocodilul de apa sarata depune in jur de 100 de oua, in timp ce femela de crocodil pitic depune doar 17 oua. Cuiburile sunt sapate in sol, iar in zonele predispuse la inundatii, crocodilii inalta movile de pamant pentru a cuibari ouale.

Perioada de incubatie este de aproximativ 3 luni. Femelele sunt foarte grijulii cu ouale, le pazesc pe toata perioada incubatiei, iar cand vine vremea ca puii sa iasa la lumina, acestea ii ajuta, ii curata si cara in gura pana la apa.

Specii/Subspecii

Crocodilul de apa sarata, Crocodilul de Nil, Crocodilul American, Crocodilul de apa dulce, Crocodilul pitic, Crocodilul Siamez, Crocodilul Cubanez, Crocodilul Filipinez, Crocodilul Orinoco, Crocodilul Morelet (sau crocodilul mexican).

Stiati ca?
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre Crocodili!

Video-uri cu Crocodili

Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Crocodili?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Sau vezi alte animale cu litera C.
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale 30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei Curiozitati despre Lei